2 Haziran 2008 Pazartesi

GALİP BARAN'DAN CEVAP VE YORUM !...

Konu : TÜKETİM ÇILGINLIĞINA,
KİM DUR DİYECEK?...
Re:
} Galip BARAN
}st1\:*{behavior:url) Bilinç Üniversitesi}
Sayın (Prof. Dr. Mehmet Ali) Körpınar;
Değerli Hocam,
Bana göre, sadece "tüketim" değil, aynı zamanda, "mülkiyet çılgını"dır da insan denen "bencil varlık". Malum, "mal canın yongasıdır" o varlık için....
Ben aciz kulunuz, "mülkiyet çılgınlığı"ndan kurtulmauş sayılırım. Ayıptır söylemesi, 20 yıla yakın zamandır devam eden "okul dışı eğitim" çalışmalarında kullanmak amacıyla İstanbul Ataköy'deki evimi sattım elimde kalan 6 bin YTL' yle idare etmeye çalışıyorum.
Diğer taraftan, bir evim ve devletin ödediği 1200 YTL gibi bir emekli maaşım var. Bu ülkede yaşayan benden çok daha azla geçinmek zorunda olanları düşündükçe kendimden utanıyorum dersem umarım siz de ŞOV yaptığımı düşünmezsiniz, bazı dostlarım (!) gibi.
Biz bir kaç kişi; yıllardır, "tüketim" dışında "çevre", "trafik", "sağlık", "vergi", "rüşvet", "iş ahlakı", "milli servet", "imar","her şeyi devletten bekleme" (hiyerarşi illeti) gibi sorunlara karşı, varımızla yoğumuzla şeklinde tanımlanabilecek bir "savaş" veriyoruz.
Hikayesi bu yanıta sığmayacak kadar uzun olan bu çalışmalarımızla ilgili bilgiye, http://www.turkcelil.com/ ve http://www.galipbaran.blogspot.com/sitelerinden ulaşılabilir.
Saygılarımla.
----- Original Message -----
TÜKETİM ÇILGINLIĞINA, KİM DUR DİYECEK???
Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen milletler, önce haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini, daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkûmdurlar.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Değerli arkadaşlar,
ATO nun yapmış olduğu araştırmaya göre, 70 milyonluk Türkiyenin 53 milyonu yoksul, 11 milyonu açmış (12.05.2008-Cumhuriyet). Bunun anlamı 64 milyon kişi yoksul ve aç bir kitle. Yani dar gelirli ve de işsiz.
Ne yazık ki 64 milyon dar gelirli vatandaşımız, şimdi çok zor günler yaşıyor. Maaşı yetmeyen vatandaşlarımız mecburen kredi kartına başvuruyor. Yani aldığı krediyi ödeyemeyeceğini bile bile borçlanıyor. Yaklaşık 100 milyar YTL ye ulaşan borç miktarı oldukça büyük ve kaygı verici konuma erişti. Nitekim şu sırada halkımızın bankalara olan kredi borçunu ödeyemediğini içeren bilgi, Başbakan yardımcısı tarafından da resmen açıklandı.
KARA LİSTE İKİYE KATLADI:
Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, tüketici kredi borçlarını ödemeyenlerin sayısının 2007 yılında 261 bin 509’a ulaştığını ve bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 100 artış olduğunu açıkladı. (12.05.2008-Milliyet)
Yine de bankalarımız, yapmış oldukları reklamlarla, vatandaşlarımızı kredi almaya teşvik ediyor. Örneğin:
İŞ BANKASI: Maaşınızın 16 katı kredi vermeye hazırmış ve 60 ayda ödeyebilirmişiniz.
AKBANK: Kefilsiz olarak maaşınızın 15 katı kredi veriyormuş.
CİTİ BANK: Kartınızda kullanmadığınız kredinizi aktife çevirmeye hazırmış ve 36 ayda geri ödeyebilirmişiniz.
Değerli arkadaşlar,
%40’ı yabancı sermayenin eline geçen bankalarımız, halkımıza neden bu kadar kolay kredi vermeye hazır? Çünkü kredi kartı ile borçlanmada ödenen aylık faiz %5 civarında. Yani basit faizle yıllık, %60 faiz alıyorlar. Böylece bankalarımızın yıllık karı da artmış durumdadır. Örneğin:
YKB: Yılın ilk çeyreğinde net karını ikiye katladı.
HALK BANK: İlk üç ayda 301 milyon YTL kar etti.
AKBANK: İlk üç aylık karı 720 milyon YTL oldu.
VAKIFBANK: İlk çeyrekte net karı 196,4 milyon YTL oldu.
İŞBANK: Üç aylık karı 555 milyon YTL oldu.
FORTİS: İlk çeyrekte 69 milyon YTL kar etti.
Değerli arkadaşlar,
Bu kadar kolay paraya kavuşan ve kredi alan halkımız da hemen çılgınca tüketime başlıyor. Tam bir tüketim toplumu olduk. Ne yazık ki tasarruf kavramını unuttuk. Ve de kimse halkımıza bunu amınsatmıyor. Hatta tam tersine iç ve dış güçler, onları tüketime yönlendirmek için çeşitli iletişim yöntemleriyle koşullandırılıyor. Ayrıca tüketimi teşvik için ülkemizin her yerinde alış veriş merkezleri kuruluyor.
Örneğin,
SÜPERMARKETLERİN SAYISI 10 YILDA 4 KAT ARTTI:

Araştırma şirketi Nielsenin perakendeci sayıları tesbit çalışması, süpermarket sayısının 10 yılda, 4 kat arttığını ortaya koymuş. Araştırmaya göre 1998 de 2135 olan hiper, süper ve zincir market sayısı 8250 ye çıkmış. (12.05.2008-Milliyet)
Değerli arkadaşlar,
Sn. Güngör Urasın bildirdiğine göre, bizdeki tüketim çılgınlığına karşılık, Amerikalılar her kriz döneminde işten çıkarmalar arttığından, işini kaybetme korkusu içinde harcamalarını kısmış. Çok büyük indirimler olmasına rağmen çarşıda pazarda daha az harcama yapmaya başlamış (15.05.2008-Milliyet)
Umarım yöneticilerimiz ve danışmanları, çok zor durumda olan vatandaşlarımızı tasarrufa yönlendirirler ve bankalara olan borç sorununa çare üretirler. Öncelikle bankaların yıllardır almış olduğu ve düşürmemekte direndiği, aylık %5 civarında olan ve dünya standartına göre çok yüksek sayılan kredi kartı faizinin düşürülmesi gerçekleşir.
Değerli arkadaşlar,
Son bilgilere göre, aldığı krediyi geri ödeyemeyen vatandaşlarımızın bu zaafından yaralanan bir tefeci gurubu oluşmuş durumda. Karamanda, birileri astıkları ilanlarla, kredi kartı borcunuzu biz ödeyelim, sizde 12 ay vade ile bize ödeyin diyerek mağdurlara çağrılar yapıyormuş (21.05.2008-Cumhuriyet). Lütfen tefecilerin eline düşecek konuma gelmeyin.
Sevgi ve saygılarımla (23.05.2008).
Prof. Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR
NOT:
TRT Haber daire başkanı imzalı yazıya gore, Banu AVARın hazırlayıp sunduğu SINIRLAR ARASINDA programına 15 Mayıs 2008 de son verilmiş. Sezonun son programı olan BUYUK ORTADOGU ve ASYA PROJESi adlı programın yayını da böylece engellenmiş oldu. Dünyanın emperyalist gerçeklerini birebir görüşmelerle dile getiren bu programı yasaklayanları kınıyorum
.
******
This message (including any attachments) is intended only for the use of the individual or entity to which it is addressed and may contain information that is non-public, proprietary,privileged, confidential, and exempt from disclosure under applicable law or may constitute as attorney work product.If you are not the intended recipient, you are hereby notified that any use, dissemination, distribution, or copying of this communication is strictly prohibited. If you have received this communication in error, notify us immediately by telephone and (i) destroy this message if a facsimile or (ii) delete this message immediately if this is an electronic communication. ISTANBUL UNIVERSITY, http://www.istanbul.edu.tr/

Hiç yorum yok: