18 Aralık 2012 Salı

Türkiye'de bir ilk; "BÜYÜK YÜRÜYÜŞ"

TÜRKİYE'DE BİR İLK!...
'yurttaşlığa çağrı' yürüyüşü...
Trafik kurallarına uyulması ve sigara kullanımının azaltılması için 11 Mayıs 2001 günü, sabah saat: 08.00’de Bodrum Belediye Meydanından; Öğrenci ve vatandaşlar tarafından alkışlar arasında uğurlandı ve yürüyüşüne Eskort eşliğinde başladı. Ankara'ya yürüyüşü 54 gün süren Galip Baran’ın sağlık problemleri sebebiyle bir hafta mola verdiği Ayvalık'tan ayrılarak, yeniden yollara düştü.
"Yurttaşlığa Çağrı" adını verdiği…
Trafik kurallarına uyulması ve sigara kullanımının azaltılması için Bodrum'dan Ankara'ya yürüyen Galip Baran, sağlıkproblemleri sebebiyle bir hafta mola verdiği Ayvalık'tan ayrılarak, yeniden yollara düştü.
*
"Yurttaşlığa Çağrı" adını verdiği yürüyüşüne kaldığı yerden devam eden Baran, bu şekilde kamu oyu oluşturmayı hedeflediğini söyledi. Ayvalık'tan hareket etmeden önce Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği'nde polislerle çay içip sohbet eden Galip Baran, İstanbul Çekmece Nükleer Araştırma Merkezi'nden 1978 yılında emekli olduktan sonra, kendisini toplumun eğitilmesine adadığını ifade etti.
*
Aynı zamanda Habitat Koordinasyon Birimi üyesi olan Baran, Bodrum'dan başlattığı ve İzmir, ÇanakkaleTekirdağ,İstanbul, Kocaeli, BursaEskişehir'den sonra Ankara'da son bulacak "Yurttaşlığa Çağrı" yürüyüşü sırasında, yolda karşılaştığı insanlara, "Arkadaş kırmızıda dur", "Durmayanları da durdur", "İyi bir vatandaş ol" şeklindeki sloganlarla sesleniyor. (Porttakal.com > Haber Arşivi > Haziran 2001)
Son güncelleme: 05 Haziran 2001
***
Bodrum'dan yaya yola çıkan çevreci Çanakkale'ye ulaştı
ÇANAKKALE (İHA) - Halkı trafik konusunda eğitmek ve çevre bilincini yaygınlaştırmak amacıyla 1 Haziran'da Bodrum'dan yola çıkan 70 yaşındaki çevre gönüllüsü Galip Baran, Çanakkale'ye geldi.
*
Çanakkale'de ilk olarak Aygaz Kavşağı'nda, trafik kurallarına uymayan vatandaşları elinde bulunan yazıyla uyaran Galip Baran, ardından valilik önünde yerden izmarit topladı. Yolculuğunun Ankara'da sona ereceğini hatırlatan Baran, "Eylemime 'Yurttaşlığa Çağrı Yürüyüşü' adını verdim. Amacım topluma trafik kurallarına uyma alışkanlığı kazandırıp, çevre temizliğini öğretmek. Buradan Tekirdağ'a geçeceğim. Ondan sonraki güzergahım da İstanbul, Kocaeli, Bursa, Eskişehir ve Ankara olacak" dedi.
*
Sırtındaki çantasında da çeşitli çevreci mesajlar içeren pankartlar taşıyan Baran, sigaranın kötü bir alışkanlık olduğunu, toplumda herkesin bu alışkanlıktan uzak kalmasını istediğini söyledi. Baran, "Önemli olan cezaların artırılması değil, halkı eğitmek. Ben de gittiğim her yerde halkı çevre temizliği, sigaranın zararları ve trafik kuralları konusunda bilgilendirmeye çalışıyorum" diye konuştu. (İHA) 

Hiç yorum yok: